kitarskiforum.si

Kitare, glasba in ostalo
Danes je 08 sep 2010, 10:35

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 77 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: vokal
OdgovorObjavljeno: 17 maj 2009, 00:20 
Odsoten
doniral2010
doniral2010
Uporabniški avatar

Kraj: Celje
Stego Zaver je napisal/-a:
Bono je tud dost zgubu na razponu, pa se mi ne zdi da kako hudo glas obremenjuje. Tuki bodo pa geni verjetno krivi.

Neki malega o Bonovem vokalu skozi leta na http://www.bonosvoice.st/.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 17 maj 2009, 02:26 
Odsoten
bodoča legenda

am.. o pankerjih nebi..
jon ne more odpeti niti 20% tistega kar je lahko leta 87, ali 86. pa mu niti ni treba.. dovolj je že da se pokaže na odru. bolj ali manj sta že od začetka višine odpela odlična david brian in richie sambora + kasneje razne backovokalistke in še ne vem kdo vse na odru..
mimogrede.. jon ni niti malo šolan vokal, kar se sliši že po parih verzih.. kar sploh ni nič narobe, ker je tako kot poje fenomenalen vokal, in mu tak način petja izjemno ustreza. to, da si je uničil vokal z leti ni nič novega, kater nešolan rocker si ga pa ni??
poanta u2 nikoli ni bil bonov vokal, niti nikoli ni bilo slehrne bolj zahtevne vokalne linije. na svojem razponu je izgubil predvsem zato, ker ima že po defoultu precej prešibek vokal, kar je sam večkrat priznal. glasu pa ni nikoli pretirano obremenjeval, ker enostavno njegov glas ni narejen za tak način petja in za take višine, kot jih je nekoč dosegal recimo gospod jon bon jovi, ali marsikateri drugi rocker..

takole se pravilno zapoje višine ..
http://www.youtube.com/watch?v=xIdjYQxbTIU&feature=channel_page
rockerji si več ali manj vsi uničujemo svoj register z napačnim petjem.. ampak vse ima svojo ceno. zdaj, pa komu se splača-..

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 29 sep 2009, 19:06 
Odsoten
bobnar

Živjo!

Mena pa zanima kako za hudiča tale tip: http://www.youtube.com/watch?v=a8sjuYw03tc&feature=PlayList&p=4F49100F2D2D02F6
lahko dobi takle glas brez da bi si po dveh tednih uničil glasilke, ker tole mu uspeva že nekaj let. Nekako imam na sumu da je to neka vrste "screamanja" vsaj drugače si jaz tega ne predstavljam glede na to da ima pri intervjijih in pri njihovih zgodnjih posnetkih čisto navaden glas (eden izmed prejšnih posnetkov: http://www.youtube.com/watch?v=We3Z4wu2_8Q)

Kakršenkoli nasvet bi bil dobrodošel, ker bi tak vokal res pasal na kakšen moj komad, ampak bi osebno rad pri 20ih še vedno bil zmožen govoriti.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 29 sep 2009, 19:30 
Odsoten
gospodar strun

Kraj: NM
evo en zelo dobr primer pravilnega in nepravilnega petja. Slišite lahko kako Sting stiska grlo ter glas nima nobe "širine", ter petje Grobana ki je zelo odprto in močno.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 29 sep 2009, 20:23 
Odsoten
bodoča legenda

če boš iz danes na jutri probaval tako peti si boš uničil glas, morda celo trajno. tak glas je dotični pevec dobil z leti in leti petja. 3x lahko ugibaš koliko je bilo pravilnega in za glas zdravega petja. ponavadi je tak vokal posledica uničenega/zdelanega/deformiranega pevskega aparata, in na drugi strani za poznavanje svojega vokala in obvladanje svoje tehnike. s tem pa najdeš neko ravnovesje, in ugotoviš do kje lahko greš, in da še vedno lahko naslednji dan oddelaš nov koncert/snemanje..
ne gre za nikakršno screaming tehniko ali karkoli, ker to ne obstaja.. obstaja samo pravilna pevska tehnika, ter raznorazne napačne.. s tem da napačne nikakor ne pomenijo slabše. je pa pri vseh napačnih ( beri: rockerskih/metalskih/pop/blues/itd, itd.. ) pomembno poznavanje svojega glasu, predvsem je dobro da veš kje je tvoj edge, in kdaj moraš končati.. neko dretje tja v tri krasne, ne samo da je suicidno ampak tudi slišati še zdaleč ni kul. zato nikoli ne probavaj peti kot dotični ali katerikoli drugi gospod, ampak poj tako kot si sam sposoben. vse ostalo se ne bo obneslo..

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 29 sep 2009, 20:32 
Odsoten
doniral2010
doniral2010
Uporabniški avatar

Kraj: Celje
Sicer sem čisti laik za vokale, ampak meni to izgleda kot dve različni tehniki. Dušenje strune na kitari tudi ni nepravilna tehnika (razen če je nenamerno :mrgreen:).

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 feb 2010, 23:00 
Odsoten
bobnar

Kraj: Nova Gorica
pa ja.. sj js vem da 5x preveč kompliceram.. sam mam preklet dober razlog za to. pr 17ih sm bil preveč navdušen nad nečim.. preveč upliva gunsov in aerosmith. znanja pa nobenega.. nastradale so seveda glasilke. skoraj dve leti premora, za praskanje po kitari.. pol pa spet dalje. sam od takrat precej bl previdno pa analitično :lol: to d lahko še zmer pojem je zame tko, kt bi mi božiček dal najlepše možno darilo.. mam pa nekaj malega klasičnega znanja pa ga probam delno tud v rock upeljat. če kj koristi ne vem, .. škodt pa najbrž ne more :| :lol:
[/quote]

Star sem 17 in sem zelo naudušen nad Aerosmithi :D Znanja bore malo...upam da ne bom šel po tvoji poti. Kako bom pa vedu kdaj grem "predaleč"? Ponavadi po vajah z bendom me ne peče grlo, samo malo slabši glas imam, kot da bi bil malce brez glasu, nič posebej opaznega, ne izgubim glasu. Nasledni dan je že glas kot nov. Pa kr visoko pojem (do G3) in s pomočjo grla da dobim bolj rockerski glas in da mi pomaga doseči takšne višine. Neki se matram prepono uporabljat. Usaj upam da jo :D "Resno" pojem šele 1-2 mesca.

Upam da je še kdo aktiven.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 feb 2010, 23:33 
Odsoten
gospodar strun

Kraj: NM
sm da ne stiskaš grlo pa bo vse dobr. Probaj pet čimbolj odprto, ter iz prepone.

Vzem si kakšnga Omarja za vzor ne pa te stare mačke, k buhvej kolk operacij so že dal čez.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 06 mar 2010, 17:23 
Odsoten
bodoča legenda

tyler je napisal/-a:
Star sem 17 in sem zelo naudušen nad Aerosmithi :D Znanja bore malo...upam da ne bom šel po tvoji poti. Kako bom pa vedu kdaj grem "predaleč"? Ponavadi po vajah z bendom me ne peče grlo, samo malo slabši glas imam, kot da bi bil malce brez glasu, nič posebej opaznega, ne izgubim glasu. Nasledni dan je že glas kot nov. Pa kr visoko pojem (do G3) in s pomočjo grla da dobim bolj rockerski glas in da mi pomaga doseči takšne višine. Neki se matram prepono uporabljat. Usaj upam da jo :D "Resno" pojem šele 1-2 mesca.

Upam da je še kdo aktiven.

tja do devetnajstega, dvajsetega leta se probavaj čimbolj šparat. sploh na vajah z bandom se prisili da poješ s čimmanj napora, tudi če zveni samo na pol. šparaj tisto "pravo" za koncerte. vokal treniraj doma, (ob posnetkih) ker je daleč najbolj bitno pri vsem da se ob vadbi optimalno slišiš. če se zavedaš svojih zmožnosti, in veš do kje lahko greš, pol se nimaš ničesar bati. tudi če občasno kje pretiravaš nima biti kaj narobe, dokler tega ne počneš na skoraj vsaki vaji. ob kakšnih prehladih pa zelo z rezervo, oziroma najboljše sploh ne. takrat imaš najboljše šanse da narediš kakšno škodo na glasu.
iztrošen glas po vaji je čist normalna stvar, .. bolje ko boš znal peti, in dlje ko boš pel, manj boš utrudil glasilke med vajo. logično. zgleduj se po tistih ki imajo čimbolj podoben glas kot ga imaš sam, in ne po tistih ki imajo tak glas kot BI GA RAD imel tudi ti.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 mar 2010, 14:50 
Odsoten
bobnar

Kraj: Nova Gorica
Hvala za tale odgovor!

Kakšen nasvet kako se ogret pred vajami in koncertom? Pa še kako lahko dobim dinamičnost pri višjih tonih, ko moram uporabit grlo da jih dosežem ampak potem ne zadanem vseh 100%?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 mar 2010, 16:13 
Odsoten
doniral2009
doniral2009
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
raznorazne vaje za upevanje, lahko začneš z vajami za prepono, nadaljuješ pa z glasilkami. Tega je ogromno, malo si poglej po google-u.

Mene pa zanima, če se je bolše učiti solo petje v glasbeni šoli, ali privat. Ne bi rad prepeval nekih arij, le da znam zapeti s prepono do take mere, da si znatno povečam vzdržljivost grla, morda celo povečam razpon, predvsem pa izboljšam barvo glasu(spuščam manj zraka itd.)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 mar 2010, 21:58 
Odsoten
bodoča legenda

za ogrevanje, upevanje je v bistvu vseeno kakšna je vaja. zapoješ neko enostavno frazo na kakšen vokal ki ti leži, začneš v srednji legi, in greš zatem še na nižje/višje tone.

na visoke tone nikoli ne greš "z grlom".. ko imaš višine izdelane in jih zapoješ z lahkoto, s povsem sproščenim, čistim in polnim glasom, jih šele "pobarvaš" z grlom, oziroma dodaš tak finish kot ga hočeš.. s tem potem dobiš kontroliran dinamičen ton, ki mu spreminjaš barvo in dodajaš raskavost. doseganje višine s forsiranjem je no-go .. tud slišati je ponavadi vse prej kot prijetno.
poanta je v tem, da natreniraš takoimenovani "headvoice" (čeprav je izraz napačen ga v pop/rock/metal glasbi uporabljajo vsi..google it) in se ga navadiš barvati. tisto kar dobiš je mixedvoice> (headvoice/chestvoice) oziroma višina headvoica z barvo chestvoica.
če si po legi glasu bariton imaš še eno opcijo. in sicer reinforced falsetto, ( ojačan falsetto z barvo chestvoica ) na ta način višine pojejo recimo axl rose, brian johnson-ac/dc, steven tyler, deloma tudi david coverdale-whitesnake, itd, itd.. tukaj je precej grla, je pa treba imeti za ta način petja predizpozicije. pomaga če imaš temnejši, bolj globok glas.. to so izumili rock pevci baritoni ki so hoteli zveneti in peti tako visoko kot rock "tenorji",. upam da sm bil vsaj kolikor toliko razumljiv..

@stegozaver.. če ne maraš klasičnega petja, in ti ni v interesu učiti se "pravilnih" pevskih tehnik, potem je vsekakor edina opcija privat. imaš pa goro kvazi učiteljev, ki nimajo kaj dosti pojma o petju, ponavadi gre za kakšne pevke z naše pop scene, ki učijo kakšno "pop in rock" petje ali pa kaj podobnega. verjetnost da boš metal denar stran je kar velika. vso srečo pri izbiri mentorja.
prepono uporabljaš pri petju v vsakem primeru. do katere mere jo pa dejansko znaš izkoristiti da je za nekaj zares koristna je pa odvisno. od tvojega znanja, in načina, zvrsti petja. rock petje>brez prepone recimo ne moreš spraviti vn polnega "headvoica" na višini. večina ki to zna sploh ne ve kaj je prepona, kje je, in da jo uporablja. tako da je fora drugje.. predvsem je iz enega povsem drugega štosa, ki se mu reče pravilno petje. za to je pa precej koristno če te veseli klasično petje.. moraš pa za povezovanje šolanega glasu z rock petjem že marsikaj obvladovati. niti približno ne gre to iz danes na jutri..

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 mar 2010, 16:04 
Odsoten
od petručija ata
Uporabniški avatar

Kraj: Brežice/Maribor
Bravo, RockVoice res obvlada, slišano na lastne oči. icon_e_wink
Še meni pomagaj: Vem, kaj je prepona, kako se z njo dela laughhard, tudi falzet in reinforced falsetto, mi niti najmanj nista tuja... Imam pa problem: Pred falzetom imam luknjo ene dveh, treh tonov (ne morem jih zapet na polno, kot ostale). Se pravi: do določene višine pridem brez problema, nato blokada, nato prehod v falzet, s katerim pridem do nebes... :lol:
Torej: Kaj s to luknjo? Sem pa 2.bas, morda bariton (to se še prfoksa na faksu ni mogla odločit, pa je operna pevka... prav tako mi ni znala pomagat s to luknjo... ko sem ji omenu, da jst nočem bit bas, da jst bi cvilu tak, ko rokeri, je rekla: "Mulc, a ti mene zajebavaš!?" laughhard ).

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 21 mar 2010, 20:19 
Odsoten
bodoča legenda

na katerem tonu se ti to zgodi? (blokada) luknja: od kje do kje?
predvidevam da nekje med Dis4 in G4

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 mar 2010, 08:20 
Odsoten
bobnar

Metropolis je napisal/-a:
Bravo, RockVoice res obvlada, slišano na lastne oči. icon_e_wink
Še meni pomagaj: Vem, kaj je prepona, kako se z njo dela laughhard, tudi falzet in reinforced falsetto, mi niti najmanj nista tuja... Imam pa problem: Pred falzetom imam luknjo ene dveh, treh tonov (ne morem jih zapet na polno, kot ostale). Se pravi: do določene višine pridem brez problema, nato blokada, nato prehod v falzet, s katerim pridem do nebes... :lol:
Torej: Kaj s to luknjo? Sem pa 2.bas, morda bariton (to se še prfoksa na faksu ni mogla odločit, pa je operna pevka... prav tako mi ni znala pomagat s to luknjo... ko sem ji omenu, da jst nočem bit bas, da jst bi cvilu tak, ko rokeri, je rekla: "Mulc, a ti mene zajebavaš!?" laughhard ).

Prou smil se mi tvoja učiteljca (in ostali učitelji)... :lol:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 77 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: